п'ятниця

10 жовтня

2025 р.

Надіслати новину

22 вересня/ 04:28/ / КУЛЬТУРА

Здоров'я на тарілці: як бобові покращують роботу серця та допомагають схуднути

Інф.

567345345634

Бобові — простий і доступний продукт, який може значно покращити стан серцево-судинної системи. Про це пише турецьке видання Sabah з посиланням на професорку, докторку Емель Алпхан, завідувачку кафедри харчування та дієтології факультету медичних наук.

За її словами, вживання бобових 2–3 рази на тиждень допомагає знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Це завдяки високому вмісту розчинної клітковини, яка знижує рівень «поганого» холестерину в крові.

Крім того, бобові містять кальцій, залізо, вітаміни групи B та білки. Наприклад, чечевиця — дуже багата на білок, а нут має більше жирів, ніж інші бобові.

Бобові + зернові = повноцінний білок

Дієтолог радить поєднувати бобові із зерновими (рисом, булгуром, цільнозерновим хлібом). Таке поєднання забезпечує організм всіма незамінними амінокислотами, замінюючи тваринний білок у раціоні.

Бобові також:

  • Знижують ризик серцево-судинних захворювань (не містять холестерину та насичених жирів).
  • Допомагають регулювати рівень цукру в крові завдяки низькому глікемічному індексу.
  • Мають антиракові властивості завдяки вмісту інгібіторів протеази.
  • Поліпшують роботу кишківника — завдяки високому вмісту клітковини.
  • Сприяють насиченню, що корисно для тих, хто прагне схуднути.

Як правильно готувати?

Перед варінням нут і квасолю потрібно замочувати на 8–10 годин, зелену чечевицю — на 1–2 години. Червону чечевицю можна готувати без замочування.

Важливо: не виливайте воду після варіння бобових — вона містить багато корисних речовин і може бути використана як бульйон.

Таким чином, бобові — це не лише поживно, а й корисно для серця, судин, травлення та загального самопочуття.

Підготувала Віра Сепаненко.

Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал  - Facebook  - Instagram.

реклама

Південна правда МБТІ 808 Дністровська окрема бригада підтримки