28 серпня/ 23:34/ / КУЛЬТУРА
Вишневий делікатес із глибини століть
Інф.

Продовжуємо складати кулінарну карту України. Кінець серпня — пора консервацій. Завершується сезон вишень, а отже — час зберегти смак літа у банці. Якщо шукаєте незвичайний і водночас традиційний рецепт, зверніть увагу на київське сухе варення — старовинний делікатес, який колись прославив столицю далеко за межами України.
Сухе варення — це, по суті, цукати: фрукти або ягоди, проварені в цукровому або медовому сиропі, потім висушені й обкачані в цукрі. Завдяки цій технології смак і аромат плодів зберігаються на місяці без жодних консервантів.
У ХІХ столітті сухе варення вважалося гастрономічною візитівкою Києва. Його виготовляли місцеві ремісники-кондитери у власних домівках, де мали спеціальні кухні з кількома печами. У народі ласощі називали «балабушками» — на честь купецької родини Балабухів, які першими почали виготовляти це варення у великих масштабах.
За однією з версій, рецепт до Києва привіз швейцарський кондитер Балью у 1797 році. Після візиту до міста він передав (або продав) його родині Балабухів. Незабаром варення стало настільки популярним, що за ним до Києва спеціально приїздили вельможі з усіх куточків Російської імперії та навіть Європи.
Про масштаби популярності свідчить документ від 1777 року: указ про постачання до царського двору цукатів саме з Києва — персиків, абрикосів, слив, інжиру, шипшини, кизилу, волоських горіхів.
Такий десерт можна приготувати і вдома — саме зараз, поки ще є стигла вишня. Варення з неї — яскраве, запашне й по-справжньому літнє.
Рецепт сухого варення з вишень
Інгредієнти:
- Вишня без кісточок — 500 г
- Цукор — 500 г
- Кориця — 20 г
Приготування:
- Вишні засипати 250 г цукру, варити 30 хвилин на повільному вогні після закипання, не накриваючи кришкою.
- Процідити ягоди через сито, дати стекти і охолонути (30 хв).
- Змішати решту цукру з корицею, обкачати ягоди у цій суміші, викласти на пергамент в один шар.
- Повторити з усіма ягодами. Зазвичай вистачає двох стандартних дека.
- Сушити у духовці при температурі 60°C з прочиненою дверцятами протягом 6 годин або скористатися дегідратором.
- Зберігати у сухих банках за кімнатної температури до 1 місяця.
Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал - Facebook - Instagram.