п'ятниця

10 жовтня

2025 р.

Надіслати новину

28 серпня/ 23:34/ / КУЛЬТУРА

Вишневий делікатес із глибини століть

Інф.

34654634756654

Продовжуємо складати кулінарну карту України. Кінець серпня — пора консервацій. Завершується сезон вишень, а отже — час зберегти смак літа у банці. Якщо шукаєте незвичайний і водночас традиційний рецепт, зверніть увагу на київське сухе варення — старовинний делікатес, який колись прославив столицю далеко за межами України.

Сухе варення — це, по суті, цукати: фрукти або ягоди, проварені в цукровому або медовому сиропі, потім висушені й обкачані в цукрі. Завдяки цій технології смак і аромат плодів зберігаються на місяці без жодних консервантів.

У ХІХ столітті сухе варення вважалося гастрономічною візитівкою Києва. Його виготовляли місцеві ремісники-кондитери у власних домівках, де мали спеціальні кухні з кількома печами. У народі ласощі називали «балабушками» — на честь купецької родини Балабухів, які першими почали виготовляти це варення у великих масштабах.

За однією з версій, рецепт до Києва привіз швейцарський кондитер Балью у 1797 році. Після візиту до міста він передав (або продав) його родині Балабухів. Незабаром варення стало настільки популярним, що за ним до Києва спеціально приїздили вельможі з усіх куточків Російської імперії та навіть Європи.

Про масштаби популярності свідчить документ від 1777 року: указ про постачання до царського двору цукатів саме з Києва — персиків, абрикосів, слив, інжиру, шипшини, кизилу, волоських горіхів.

Такий десерт можна приготувати і вдома — саме зараз, поки ще є стигла вишня. Варення з неї — яскраве, запашне й по-справжньому літнє.


Рецепт сухого варення з вишень

Інгредієнти:

  • Вишня без кісточок — 500 г
  • Цукор — 500 г
  • Кориця — 20 г

Приготування:

  1. Вишні засипати 250 г цукру, варити 30 хвилин на повільному вогні після закипання, не накриваючи кришкою.
  2. Процідити ягоди через сито, дати стекти і охолонути (30 хв).
  3. Змішати решту цукру з корицею, обкачати ягоди у цій суміші, викласти на пергамент в один шар.
  4. Повторити з усіма ягодами. Зазвичай вистачає двох стандартних дека.
  5. Сушити у духовці при температурі 60°C з прочиненою дверцятами протягом 6 годин або скористатися дегідратором.
  6. Зберігати у сухих банках за кімнатної температури до 1 місяця.

Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал  - Facebook  - Instagram.

реклама

Південна правда МБТІ 808 Дністровська окрема бригада підтримки