02 березня/ 21:05/ / КУЛЬТУРА
Молочний борщ до Масниці
Маруся Лугова.

Тим, хто вже не пам'ятає цієї смакової традиції, пояснимо: молочний борщ — це старовинна страва, що з’явилась серед бойків на заході України.
Але тут не варто намагатися здивувати когось екзотичними інгредієнтами. Борщ цей приготований із простих і доступних продуктів — картопля, молоко, масло, приправи. І, головне, секрет у кольорі! Чому він такий сірий? Тому що в молоці вариться не лише картопля, але й тісто з тертого сирого картопляного пюре, що дає борщу характерний відтінок.
І ось рецепт цього гастрономічного дива:
Інгредієнти:
- 500 г картоплі
- 25 г картопляного крохмалю
- 1,5 л молока
- 35 г вершкового масла
- 2 лаврових листа
- 3 горошини чорного перцю
- 2 горошини духмяного перцю
- 5 гілочок кропу
- щіпка сушеного чебрецю
- сіль і перець за смаком
Процес не дуже складний, та й самі інгредієнти зовсім не складні. Спочатку очищаємо картоплю, половину з неї нарізаємо на шматочки, варимо до готовності, потім перетираємо в пюре. Іншу половину картоплі натираємо на дрібну тертку, віджимаємо і змішуємо з молоком. Далі додаємо до цієї суміші картопляний крохмаль і формуємо маленькі кульки, що нагадують волоський горіх.
І ось момент, коли магія починається. Молоко з картопляною рідиною доводимо до кипіння, додаємо кульки і варимо ще 5 хвилин, додаючи лаврові листочки, перець і тим'ян. Наприкінці кладемо в борщ масло, кріп, солимо і перчимо.
Після того як борщ трохи настоявся, подаємо на стіл — гарячим, з ароматом старовини, щоб відчути дух минулих часів і вдихнути в себе частинку української традиції.