п'ятниця

10 жовтня

2025 р.

Надіслати новину

24 січня/ 00:58/ / СОЦІУМ

Пальмова олія в сиру: як її виявити?

Інф.

65345644

Закон вимагає, щоб на упаковці було чітко зазначено, чи є перед вами натуральний сир, чи сирний продукт. Але що робити, коли береш фасований шматок сиру з полиці магазину, де етикетка з дрібним шрифтом і скороченнями? Іноді на такій яскравій упаковці не помітиш і «творожний продукт», який під виглядом сиру продається за ціною справжнього делікатесу. Ось і доводиться розбиратися, що насправді за продукт ти купуєш.

У магазинах зараз — вибір на будь-який смак. Але, як кажуть, не кожен сир — сир. Під цим благозвучним словом іноді ховаються різноманітні «сирні продукти», які мало мають спільного з натуральним сиром. А справжній сир — він корисний. І це важливо.

Сир, про який ми говоримо, виготовляють з молока корів, овець або кіз. Причому кожен вид сиру — це результат не тільки вибору молока, але й безлічі секретів: способи обробки, ферменти, бактерії й навіть пліснява. Все це надає сиру його характерний смак і текстуру. Чим старший сир, тим смачніший, а ще — твердіший. Основні інгредієнти натурального сиру: молоко, сіль, бактерії.

Ціна — це перше, на що варто звернути увагу. Справжній сир коштує дорожче, бо для 1 кг сиру йде майже 10 літрів молока. Тому на полицях магазинів не так рідко можна зустріти сирні вироби, які, по суті, підробляють під сир. Як же відрізнити? Якщо продукт коштує дешево, скоріше за все, це не сир. Читайте склад. Якщо на упаковці написано «творожний продукт», забудьте, це не сир. Справжній сир завжди простий і зрозумілий: молоко, сіль, бактерії. У «сирних» продуктах — емульгатори, консерванти, рослинне масло та інша хімія. Якщо в складі є щось схоже на рослинне масло, пальмове чи кокосове, перед вами, швидше за все, сирний продукт.

Якщо залишити шматок сиру на столі на півгодини, то, натискаючи на нього, помітите жирні сліди й навіть крапельки рідини. Це якраз і є той самий показник — пальмова олія в складі. Справжній сир у мікрохвильовці розплавиться і стане тягучим. Сирний продукт же розтечеться по тарілці.

Натуральний сир, якщо зберігати його в належних умовах, може довго залишатися свіжим. Водночас продукт з пальмовою олією швидко псується — він стає гірким на смак і не таким приємним на дотик, розсипчастим і ламким.

Віра Степаненко.

Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал  - Facebook  - Instagram.

 

реклама

Південна правда МБТІ 808 Дністровська окрема бригада підтримки