12 грудня/ 14:30/ / КУЛЬТУРА
Старовинне печиво Гамула
Інф.

Продовжуємо складати кулінарну карту України. Печиво Гамула – незаслужено забуте блюдо, історія якого сягає часів Київської Русі. Його готували наші предки взимку, коли в домівках починали топити піч. В цей час господині використовували м’які яблука, які не могли довго зберігатися, щоб приготувати смачний десерт. Особливо сподобається ця страва дітям.
Рецепт печива Гамула складається всього з чотирьох інгредієнтів:
• Яблука — 2 шт.
• Мед — 2 ст. ложки (можна замінити цукром)
• Яйця — 2 шт.
• Борошно — 250 г.
Для отримання автентичного смаку рекомендується використовувати вівсяне або житнє борошно, яке можна змолоти в кавомолці. Однак можна використовувати й звичайне пшеничне борошно, тоді тісто буде більш повітряним.
Яблука потрібно вимити, нарізати і запекти в духовці при температурі 180 градусів близько 30 хвилин, потім дати їм охолонути. Після цього вийміть м’якоть і зробіть з неї пюре.
В окремій посуді збийте яйця з медом, додайте яблучне пюре і поступово вводьте борошно, замішуючи тісто.
З отриманого тіста сформуйте круглі печива і викладіть їх на деко, застелене пергаментом. Печиво можна формувати за допомогою спеціальних формочок або просто ложкою.
Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте печиво 10-15 хвилин.
Є більш простий варіант цієї страви — яблучне пюре з додаванням невеликої кількості борошна, запечене до золотистої скоринки.
Інгредієнти:
• Яблука — 1 кг.
• Пшеничне борошно — 1 ст. ложка.
• Мед — за смаком.
• Кориця — за смаком.
Очищені від шкірки яблука нарізати часточками та запекти в духовці. Потім протерти через сито та ретельно перемішати. Додати борошно, знову перемішати і викласти у форму. Випікати при температурі 100 градусів близько 1 години.
Перед подачею полити медом і посипати корицею.
Смачного!
Більше новин читайте на наших інтернет-ресурсах:
Телеграм-канал - Facebook - Instagram.