суббота

11 октября

2025 г.

Сообщить новость

01 мая/ 16:53/ / ЭКОНОМИКА

Михайло Ожак: З людьми та для людей

Ганна Король

7867889

Дороги, котрі ми обираємо, накреслюють в подальшому наші лінії життя, наш вектор руху до визначеної мети. Життя в доланні, в повсякденній праці – саме таким воно є в Михайла Григоровича Ожака, жителя Кривоозерщини, фізичної особи-підприємця.

ФОП Ожак Михайло Григорович, зареєстрований  п’ятнадцятого лютого 1999 року. Основним видом діяльності є виробництво мясних продуктів, зокрема - ковбасних виробів. Крім того, підприємець займається обробітком землі, орієнтовна площа якої складає 120 гектарів, та вирощуванням свійської худоби. Постійно приймає участь у благодійній допомозі як на розвиток громади, так і на ЗСУ.

Зустріч з людьми, що є знаковими, епохальними, справжніми, стала частиною моєї долі. Надзвичайно приємно спілкуватися з тими, хто лишає добрий слід на землі результатом невтомної праці чи творчих здобутків. Під час війни і фронт воєнних дій, і фронт трудовий є рівно тотожними, адже забезпечують життя українського народу.

Моя розповідь – про яскравого представника трудового фронту, про нашого сучасника, котрий далекий від променів софітів та гучних вітань, бо є людиною надзвичайно скромною та не публічною. Але він по праву міг би називатися корифеєм підприємницької діяльності в своїй сфері – продовольчій, адже основним видом діяльності Михайло Ожак обрав виробництво м’ясних продуктів, зокрема – ковбасних виробів. Крім того, маючи нахил до хліборобської справи, має в обробітку сто двадцять гектарів землі.

Лиш праця світ таким, Як є, створила, Лиш в праці варто І для праці жить.
(Максим Рильський)

- Михайло Григорович, чи відчуваєте Ви свою безпосередню причетність до великої справи продовольчої безпеки України?

- Я знаю, що моя робота дуже потрібна людям. Історія України має в своїх скрижалях і гірке воєнне лихоліття, і два періоди голодоморів, скерованих на винищення українців. Це треба пам’ятати всім і кожному. Продукти харчування потрібні в усі часи. Іде війна. Це збільшує тривогу за життя. Вважаю своїм обов’язком працювати на зміцнення продовольчої безпеки рідного краю, котрий є невід’ємною частиною України.

ДЛЯ ДОВІДКИ
В проекті Закону України «Про продовольчу безпеку України» продовольча безпека має забезпечити соціально-економічний та екологічний стан в державі, при якому всі її громадяни стабільно та гарантовано забезпечені продовольством в необхідній кількості, асортименті та відповідній якості.

- Звичайно, під час війни є фактори, що впливають на продовольчу безпеку і це маємо визнати, - продовжив розмову Михайло Григорович. -  Рівень інвестицій       в аграрну сферу знизився критично, рівень доходів і витрат, обсяг споживання ніяк не сприяють нарощенню виробництва продукції. Але це – не привід зневіритися. Навпаки, треба докласти зусилля для стабільного розвитку продовольчої бази.

- Можливо, варто здешевити продукцію за рахунок зниження якості?

- Вважаю такий підхід неприйнятним. Продукція низької якості – це загроза здоров’ю людей. Ринок, як всім відомо,  заполонила м’ясна продукція, в котрій того м’яса навіть немає або мінімум! Тваринницька галузь і задовго до війни мала проблеми, а після повномасштабного вторгнення ворога постраждала та й дуже. Миколаївська область – не виняток. Де брати сировину?  Привозна – дорога та не завжди високоякісна.

Я вже говорив, що брак фінансових ресурсів, обмеженість експортних спроможностей, знищення промислових потужностей та поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець призвели до того, що виробник не здатен в повній мірі забезпечити потребу населення в мясній продукції. Але це не є приводом, щоб я пропонував населенню низькосортні ковбасні вироби. Я живу з людьми на одній землі, результати моєї праці – для людей. Вони оцінюють мою діяльність, результат моєї праці. Слова подяки – найвища нагорода, повага – найбільша шана. Моральний аспект ніхто не відміняв в усі часи, його жодна медаль чи грамота не перевершать. В цьому – моя позиція, мій неписаний закон, котрим керуюсь і якого дотримуюся. Він перейшов мені в спадок від батька. Його передам своїм дітям і онукам.

- Який асортимент Вашої продукції?

- Скажу відразу, що похвалитися його кількістю не можу, роблю акцент на якості. По-сучасному, як кажуть, є свій бренд, в основі якого – використання високоякісної сировини та відсутність в моїй продукції будь-яких добавок. Працюю по ДСТУ. Хто бодай один раз скоштував домашню ковбасу, сарделі, сервелат, балики та інші копченості мого виробництва, той ще і ще захоче відвідати такої смакоти. Я ж визначаю по кількості і темпу реалізації, якій продукції покупець віддає перевагу.

ДЛЯ ДОВІДКИ
Якісні ковбаси натуральні завжди містять м'ясо свинини, яловичини, або курятини. До складу продукції входять сало, прянощі та інші натуральні складники.
Зовні ковбаса має привабливий, гладенький, без пошкоджень, апетитний вигляд. Обов
язковим для справжнього свіжого продукту є багатошаровість складу плюс щільна текстура.
Колір в розрізі має бути від світлорожевого до темно червоного – це залежить від технології приготування та складу сировини.

Натуральна ковбаса має смак м’яса та спецій

- Обираючи професію кожний визначає свою життєву дорогу. Чи знадобилася Вам освіта та яким чином використовуєте знання, набуті у вищому навчальному закладі?

- Все розпочинається з мрії. Бути ветеринарним лікарем – це моє покликання, що спонукало здобути середню спеціальну освіту в сільськогосподарському технікумі (ветеринарне відділення), а після служби в армії навчатися в Одеському сільськогосподарському інституті та здобути вищу освіту, ставши ветеринарним лікарем. Крилата фраза про те, що лікар лікує людину, а ветеринарний лікар – людство, є аксіомою, що доведення не потребує. Чи знадобилася професія ветеринарного лікаря мені сьогодні? Однозначно – так. До відкриття підприємництва я працював в Кривоозерському ветеринарному лікувальному закладі. Можливо, я так би й лишився вірним своїй професії, коли б не стався стрімкий період перебудови, розпаювання земель, занепаду колгоспів та радгоспів. Довелося прийняти рішення іти, як кажуть, на свій хліб. Батько мій Григорій Михайлович працював майстром в ковбасному цеху Райспоживспілки, мав великий досвід роботи. Це, звичайно, вплинуло на обрання мною виду підприємницької діяльності. З 1995-о року почав діяти наш ковбасний цех, а в приватну власність він перейшов з 2005-о року, коли ми викупили у колгоспі його приміщення та обладнання. Звичайно, дещо довелося модернізувати, бо час вимагає докорінних змін.

Та повернуся до Вашого запитання. Щоб випускати високоякісну продукцію, треба мати високої якості сировину. Це й змусило мене зайнятися тваринництвом. А щоб тварини мали збалансовану їжу, я дбаю про якісну кормову базу, вирощуючи на землі все необхідне для корів, свиней, овець… Звичайно, маю дбати про їхнє здоровя. Отже, професія ветеринарного лікаря – мов знахідка.

- Михайле Григоровичу, Ви досягли в житті всього, про що може мріяти справжній чоловік: створили з дружиною Тетяною Олексіївною міцну родину, народили та виростили трьох дітей, побудували будинок, посадили сад… Виходить, що більше немає про що мріяти?

- Я б так не сказав! Людина має постійно прагнути досконалості. Так і я: хочу розширити виробництво, збільшити асортимент та завдяки зниженню собівартості сировини привести до здешевлення продукції… Для мене важливим є створення нових робочих місць для молоді, щоб мої земляки  «вкорінювалися» на рідній землі. Мені надзвичайно приємно усвідомлювати, що моя сім’я  є моєю підтримкою, що мій син Григорій здобуває вищу освіту в Уманському аграрному університеті та згодом стане агрономом. Все складається так, як в тій пісні співається: - Родина, родина, від батька – до сина…

Але з-поміж усіх мрій є одна, котрій віддаю пальму першості: це – мрія про справедливий мир. Україна заслуговує жити в мирі, добрі та злагоді. Бо ніякі власні успіхи не можуть радувати, коли гинуть і мирні, і військові. Треба зібрати всю волю в кулак і вистояти. І змогти. Заради збереження України, її відбудови, її відродження.

- Щиро дякую за інтерв’ю та бажаю Вам успіхів.

Бесідувала Ганна Король, член Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України.